Pobytová terasa s intenzivní zelení v nádobách

3. místo kategorie Zelená střecha na rodinném domě
Místo realizace/Place of realization: Praha 10
Autoři projektu/Authors of the project: Ing. Tereza Kvítková, Vít Beran DiS (Kvítková Beran zahradní architekti)
Investor: soukromý subjekt/ private client
Realizace/Landscape contractors: Jaromír Nigrin
Výměra/Area: 50 m²
Rok založení/Year of construction: 2018

Intenzivně řešená terasa u soukromého bytu se nachází v 2. patře historického domu se zdravotnickým zařízením. Letos jí je právě 1 rok, zažila loňská vedra, zimu i letošní atypické jaro. Terasa je pokračováním obytných pokojů, promítá se přes dvoje francouzská okna do interiéru svým životem, zejména pak barvami. Popínavé rostliny na lankách působí jako venkovní závěsy, časem pokryjí i horizontální příčky pergoly a více terasu zastíní. Pestrost, bujnost a možnost pozorovat život zeleně byl hlavním zadáním. Příkladnou péči poskytuje majitelka osobně. Fotografie byly pořízeny v říjnu a květnu. V době vegetace terasa bzučí květuchtivým hmyzem, nabízí bylinky i drobné ovoce na ochutnání. V zimě je tichá, ale stále těší dekorem suchých květenství trav, hortenzií a některých trvalek.

 

Technické parametry:

  • vegetační souvrství – nádoby - dřevěné patinované pláště (modřín, lazura) - izolační vrstva polystyrenu 10-20mm - plastové vnitřní nádoby (šedý polypropylen, 8mm).
  • souvrství - Keramzit (tl. 5-10cm) - Separační geotextilie 200g - Substrát (směs pro intenzivní vegetační střechy - Acre), Terracotem universal
  • vegetace – výběr rostlin je velmi pestrý. Kostru tvoří kultivary Akebia quinnata na lankách, dominantní vinná réva, latnaté hortenzie, okrasné trávy a široký sortiment trvalek a aromatických bylin. Sortiment zahrnuje sluncomilné, polostinné i stinné druhy. Jsou zastoupeny i jarní a podzimní druhy cibulovin.

Soutěž podporuje:

Generální partner:

Partner:

Hlavní partneři:

Mediální partneři:

Kontakty:

Údolní 567/33, 602 00 Brno
Tel. + 420 777 581 544