Palác Špork

2. místo v kategorii Veřejná zelená střecha
Místo realizace/Place of realization: Praha 1
Autoři projektu/Authors of the project: Fiala+Nemec s.r.o.
Investor: SEBRE a.s.
Zhotovitel/Contractor: Hinton, a.s.
Výměra/Area: 660 m²
Rok založení/Year of construction: 2018

Městský palác v samém centru Prahy kombinuje administrativní funkce ve vyšších podlažích s restauracemi a cukrárnou v parteru. Jeho zelená střecha je určena nájemcům domu, kterým poskytuje neformální pracovní prostředí, prostor pro odpočinek i pořádání společenských akcí. Vedle pobytové části jsou vysázeny rostliny dotvářející střešní krajinu, plnící estetickou i užitkovou funkci.  Nabízí jedlé plodiny i rostliny zlepšující tepelný komfort v letních měsících, poskytující příjemný stín a osvěžení.

Technické parametry:

  • kořenovzdorná vrstva – hydroizolace odolná proti prorůstání kořenů
  • separační vrstva - geotextilie
  • ochranná vrstva – geotextilie
  • drenážní vrstva - nopová folie
  • hydroakumulační vrstva - substrát a geotextilie 1000 g
  • filtrační vrstva - separační textilie
  • vegetační vrstva - substrát ACRE
  • jiné řešení vegetačního souvrství - v příkrém svahu je použit zádržný systém optigreen (síť s měsíčky) a rozchodníková rohož
  • vegetace - výsadba je založena převážně na nekvetoucích nebo drobně kvetoucích travinách. Ty se vzájemné prolínají s dalšími zónami osázení, trvalkovou steposavanou a rozchodníky, a společně podporují dramatickou střešní krajinu domu. Traviny rámují celý obraz střešní zahrady a přizdobují prostor kolem vstupu na terasu. Vysoké výsadby Miscanthus floridulus definují pohledy a zakrývají rušivá místa sousedních budov (vzduchotechnické jednotky, instalační komíny atd.) Střední traviny, převážně Panicum a jeho kultivary vytváří během růstu pocitové zelené opěradlo za akátovými lavicemi, které lemují téměř celou délku střešní terasy. V těžišti terasy kolem střešního baru Panicum uskočí na horní rám výsadby, čímž vytvoří dominantní prostor nad nejširší plochou terasy pro trvalkovou „steposavanu“ s drobnými travinami Sesleria, Molínia apod. Trvalková steposavana měnící svou barevnost a výšku vzrůstu v průběhu celého roku je tvořena těmito rostlinami: Alyssum saxatile, Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue', Salvia officinalis, Gaura lindheimeri, Helenium ' Sombrero', Rudbeckia f. 'Goldsturm', Rudbeckia  'Little goldstar', Echinacea 'Fatal attraction', Aquilegia vulgaris 'Grandmothers garden', Achillea  'Big yellow', Iris barbata 'Media Sonnentrud', Coreopsis 'Full Moon', Achillea 'Moonshine', Sedum 'Matrona', Aster amellus 'Veilchenkonigin', Aster amellus 'Sonora'. V jarních obdobích jsou trvalky doplněny divokými cibulovinami např. česnekem aflatunským. Rozchodníková rohož je použita na příkrém svahu a v hůře přístupných místech za zábradelními sítěmi. Popínavé rostliny pomáhají dotvořit atmosféru a barevnost střešní zahrady. Lonicera japonica 'Reticulata' se zlatavým listem kontrastuje s namodralým Panicum, pozdně letními bílými květy  Polygonum a podzimním zbarvením Přísavníku pětilistého. V neposlední řadě doplňují cortenové tahokovové stěny zakrývající technologie nezbytné pro chod domu a pomáhají snižovat hluk z těchto zařízení.

 

 

Autor fotografií: Petr Jehlík

Soutěž podporuje:

Generální partner:

Partner:

Hlavní partneři:

Mediální partneři:

Kontakty:

Údolní 567/33, 602 00 Brno
Tel. + 420 777 581 544